13.10.2020
Podczas śniadania wszystkie przedszkolaki sporządzały zdrowe kanapki. Podczas zajęć czterolatki opowiadały jak dbać o czystość ciała, rąk i zębów oraz dlaczego ważny jest ruch. Wyszukały na ilustracji warzywa z ogrodu, z których można przyrządzić zdrowe posiłki. Nazywały owoce, określały ich smak i zapach. Pięciolatki naklejały zdrowe jedzenie na konturze postaci , a niezdrowe poza nią. Układały i omawiały piramidę zdrowego żywienia. Ubierając kolegę lub koleżankę pokazały, że ubiór daje ciepło niezbędne dla zdrowia. Sześciolatki rysowały co sprzyja zdrowiu, a czego należy unikać. Rozmawiały o konieczności jedzenia potraw zawierających warzywa i owoce. Mówiły o przyprawach kuchennych, m. in. o pietruszce, koperku, majeranku, czosnku, kolendrze, goździkach, gałce muszkatołowej, kurkumie, pieprzu, zielu angielskim, ich walorach smakowych i zapachowych. Pokazały dokładne szczotkowanie zębów z zachowaniem kolejnych etapów ich mycia. Prezentowały skuteczne mycie rąk. Zaznaczyły, że niezbędne dla zdrowia jest gimnastykowanie się Składały obrazki z części i omawiały ich treść. Przeliczały warzywa i owoce. Rozwiązywały zagadki. Wykazały się wiedzą rozróżniając zdania prawdziwe i fałszywe. Nie zabrakło zabaw przy muzyce. Każda drużyna wykazała się wspaniałą wiedzą i umiejętnościami otrzymując maksymalną ilość punktów.