Ogólnopolski program edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne” – Gr. II

Pięciolatki zrealizowały interwencję programową Powiatowej Stacji Epidemiologiczno-Sanitarnej dotyczącą zdrowej ekologicznej żywności. Obejrzały prezentację multimedialną pt. „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”. Dowiedziały się, jak powstają produkty ekologiczne, jakie są rodzaje produktów ekologicznych, czym one się różnią od zwykłych produktów i w jaki sposób są oznakowane. Odwiedziły osiedlowy sklep z produktami ekologicznymi. Ekspedientki pokazały dzieciom produkty jakie można w nim kupić, opowiedziały skąd one pochodzą i pokazały znaczek potwierdzający, że są to produkty ekologiczne. W przedszkolu na zakupionych produktach wyszukiwały znaczka w kształcie liścia z białych gwiazdek na zielonym tle. Układały piramidę żywienia. Wymieniały, jakich produktów powinniśmy jeść najwięcej, a jakich najmniej. Stwierdziły, że najważniejszy jest ruch, odpowiednia ilość snu oraz picie wody. Kolorowały ekologiczny znaczek oraz poznały, w jaki sposób powstaje ekologiczny chleb, jajka, mleko i jego przetwory.

« z 2 »